Diversified Farms as Models Of Circular Agrifood
Aquesta setmana la revista científica Journal of Rural and Community Development (JRCD) ha publicat un article que havíem tramès amb els companys del Grup de Recerca de Desenvolupament Rural de la UAB. Es tracta d’un estudi de cas sobre com les explotacions agràries diversificades poden ser un model d’agricultura circular.
La revista JRCD és d'accés obert amb revisió per parells que publica investigacions sobre el desenvolupament en zones rurals i petites ciutats d'arreu del món. L’editor és el Rural Development Institute de la Universitat de Brandon (Canadà). Es pot consultar el número actual que conté l’article Diversified Farms as Models of Circular Agrifood: A Case Study dels autors Victoria Soldevila, Lourdes Viladomiu, Jordi Rosell i Karen Hoberg en aquest enllaç.
Resum de l’article
L'economia circular (EC) ha guanyat importància en la recerca acadèmica en els darrers anys. Els estudis de casos d'economia circular han demostrat ser una manera útil d'aprendre sobre les principals barreres i facilitadors per implementar pràctiques d'economia circular. No obstant això, la majoria se centren en els sectors manufacturer i energètic i de les solucions tecnològiques necessàries per aconseguir la circularitat.
Tanmateix, el nostre article presenta el concepte d'economia circular aplicat a un model agrícola diversificat. L'objectiu és discutir fins a quin punt aquest model compleix els criteris de circularitat impulsats per les institucions, així com els factors que afavoreixen i frenen la implantació de la circularitat en aquest tipus d'explotacions agrícoles. El cas pràctic analitzat és una explotació familiar que va fer una proposta innovadora de diversificació en diferents baules de la cadena agroalimentària per “tancar els cercles”.
El treball revisa en el primer apartat els conceptes d’economia circular i les seves aplicacions i investigacions en l’àmbit de l’agricultura. En segon lloc, es presenten els resultats obtinguts de l’estudi de cas, per concloure -a continuació- amb les implicacions polítiques.
ALIMENTING
Empresa de serveis professionals d'Estudis i Recerca relacionats amb els sistemes alimentaris sostenibles per assolir la transició (agro)ecològica dels territoris i els seus agents.
CONTACTE
Info@alimenting.cat
+34 613 237 398